Veilige kerk
In een tijd waarin in tal van maatschappelijke organisaties, in de amusementswereld, in de kerk en op de werkvloer regelmatig sprake is van seksuele intimidatie, agressie of zelfs misbruik willen wij ons als Vrije Evangelische Gemeente aanmerken als een “veilige kerk”.
We hebben hiervoor twee vertrouwenspersonen gevraagd en hebben met elkaar basisprincipes en omgangsregels vastgesteld.
Basisprincipes
In een “veilige kerk” is geen garantie dat ongewenst gedrag niet voorkomt. Wel proberen we vanuit een aantal basisprincipes te werken waarmee we ongewenst gedrag zoveel mogelijk voorkomen, daarnaast vroegtijdig signaleren en kunnen melden mocht dit nodig zijn. Het uitgangspunt is de Bijbel: God lief te hebben boven alles en onze naaste als onszelf.
We vinden het belangrijk dat ieder lid onze basisprincipes kent en naleeft.
Onze basisprincipes:
- We hebben RESPECT voor elkaar binnen de gemeente van de Heer. Dit respect uit zich ook in het nalaten van opmerkingen die agressief, discriminerend, neerbuigend of seksueel geladen zijn. Wij zijn gelijk aan elkaar in onze verscheidenheid, allen geschapen door dezelfde God met onze eigen identiteit. Ook wordt er rekening gehouden met iemands persoonlijke ruimte.
- Agressie en seksuele intimidatie en of misbruik veroordelen wij ten zeerste. Wij zien er met elkaar op toe dit te voorkomen binnen de gemeente. We zien dit als een gezamenlijk gedragen VERANTWOORDELIJKHEID.
- Als gemeente hebben we OOG VOOR ELKAAR. Dit betekent niet dat we elkaar controleren maar wel op elkaar letten in de goede zin het woord. We geven om elkaar en letten op elkaars welbevinden.
- In onze gemeente mag je er zijn. Je bent onderdeel van het lichaam van Christus en dat betekent dat jouw pijn onze pijn is. We DELEN in vreugde, maar ook zeker in verdriet. Dit delen betekent ook begeleiden en de weg wijzen als er zaken spelen die te maken hebben met onze veiligheid.
- We willen als gemeente een veilige plaats bieden voor iedereen. Als er iets vervelends gebeurt op het vlak van agressie, seksuele intimidatie/misbruik, pestgedrag of minachting in of rondom de kerk of de gemeente, kan er contact gezocht worden met één van de vertrouwenspersonen voor hulpverlening.
Meer informatie over onze basisprincipes, onze aanpak en externe meldpunten vind je op de volgende websites:
www.veiligekerk.nl : helpt kerken om grensoverschrijdend gedrag binnen de kerk en huiselijk geweld te (h)erkennen, voorkomen en aan te pakken.
www.chris.nl : meldpunt voor kinderen en jongeren. Chris en Voorkom! draagt bij aan het welzijn van kinderen en jongeren op lichamelijk, psychisch, sociaal en geestelijk gebied door middel van het aanbieden van preventie-, weerbaarheids- en leefstijlprogramma’s en het bieden van een luisterend oor via anonieme chat en e-coaching en advies en training over jeugdpastoraat.
www.smpr.nl : meldpunt voor seksueel misbruik in pastorale relaties. SMPR is er voor mensen die seksueel misbruik in een pastorale relatie hebben ervaren en voor de mensen om hen heen. SMPR is er voor de eerste opvang en biedt een luisterend oor.
Omgangsregels
Wij hanteren omgangsregels, die hangen zichtbaar in het gebouw van onze kerk:
Voor iedereen die hier binnenkomt geldt:
- Weet dat je welkom bent.
- In dit gebouw gaan we respectvol met elkaar om.
- We respecteren de grenzen die een ander aangeeft.
- Het is normaal elkaar aan te spreken op ongewenst gedrag of ongepast taalgebruik.
- We tolereren geen agressie en discriminatie.
Samen maken we van de Kruiskerk een plek waar iedereen zich veilig voelt.
Vertrouwenspersonen
Voel je je niet veilig en onprettig door wat iemand doet of zegt, neem dan contact op met één van onze vertrouwenspersonen:
- Janny: 0578-794051
- Gerrit: 0578-794052